Hosta's planten
De bodem
Hosta's zijn gulzige planten, die je dankbaar zullen zijn voor een voedselrijke, goed doorlatende bodem met veel organisch materiaal.
Voor je echter uit de losse pols begint met allerhande meststoffen en organisch materiaal toe te voegen, is het aan te raden eerst de bodem te laten analyseren. Op basis van het resultaat krijg je deskundig advies hoe je de grond kan omtoveren tot een paradijs voor je hosta's.
Als je, zoals ik, niet het geluk hebt om een tuin met de ideale grond te bezitten, zal het advies waarschijnlijk inhouden dat je de bodemstructuur moet verbeteren met organisch materiaal, zoals goed verteerde stalmest, compost, ... Een echte aanrader hiervoor is echte bladgrond (gecomposteerde bladeren), indien je er over kan beschikken. Daarnaast zal je ook regelmatig moeten bemesten. Hierover vind je meer onder De bodem.
De ideale hostagrond is daarnaast goed doorlatend en licht zuur (pH 6,5).
Hosta's wortelen niet erg diep, maar strekken hun wortels horizontaal wel ver uit. Indien je werkt met plantgaten, hoeven deze niet dieper te zijn dan 30 tot 40 cm (50 cm voor extra large planten), maar wel minstens 1,5 keer de breedte van de volwassen plant.
Hosta's in potten en containers
In een container stelt een hosta dezelfde eisen aan de grond als wanneer hij in volle grond gekweekt wordt.
De meeste hosta's zullen het, onder ideale omstandigheden, in een
container (bijna) even goed doen als in volle grond (vele van de mini's
zelfs beter). Wat echter vaak uit het oog verloren wordt is dat de
bodemkwaliteit en het gehalte aan voedingsstoffen in een pot snel
achteruit gaat, zeker met gulzige eters als hosta's. Een hosta in
pot heeft in feite een even groot "plantgat" nodig als elke andere.
Grote hosta's horen in grote containers !!.
Planten
Maak eerst het plantgat (of de container, die je al gedeeltelijk vult met goede potgrond) klaar. Haal de plant uit de pot, verwijder de oude potgrond en spreid de wortels zo goed mogelijk horizontaal uit. Wanneer zich een echte wortelbal heeft gevormd in de vorm van de pot, vooral dan is het van groot belang om deze wortelbal (gedeeltelijk) te ontwarren. Zo wordt de plant gestimuleerd om de natuurlijke wortelgroei aan te nemen, waardoor hij beter zal groeien.
In het midden van het plantgat maak je een heuveltje. spreid de
wortels van de plant hierover uit en vul het plantgat op met de
(verbeterde) grond.
Hoe diep moet je de plant zetten ? Een gemakkelijke regel is: zo
diep als hij stond in de pot. De kroon (het gedeelte waar de
bladeren ontspringen) zal dan net onder het oppervlak verdwijnen.
Wanneer je planten besteld via mail order, komen deze aan met blote wortel. Vooraleer je deze plant, zet je ze best gedurende minimaal een halfuurtje in lauw water.
Na het planten strooi ik over het oppervlak een beetje beendermeel (truukje dat ik van Danny Van Eechaute) leerde. Dit heeft een gunstige invloed op de wortelvorming, wat voor een pas verhuisde plant van essentieel belang is.