Hosta's in Potten
Een tuin in beweging
De meeste hosta's doen het uitstekend in een pot. Dit geeft je het voordeel dat je de planten kan verplaatsen, tot je het perfecte plekje gevonden hebt, en het is dé oplossing voor diegenen onder ons die geen echte tuin hebben of wanneer de bodem ongeschikt is voor hosta's (bijvoorbeeld bij een te alkalische bodem).
Met hosta's in potten heb je de mogelijkheid om je hosta's steeds opnieuw te schikken naar je eigen esthetische voorkeur.
Toch een kleine bedenking
Bijna alle hosta's zullen sneller uitgroeien tot volwassen exemplaren wanneer ze in volleg grond worden uitgeplant. Onder volwassen wordt niet enkel de grootte verstaan, maar ook de bladvorm. Vele hosta's hebben als jonge plant een andere bladvorm dan als volwassen plant. In pot zullen een aantal hosta's nooit of pas zeer laat de volwassen bladvorm ontwikkelen. Ook de breedte van de rand neemt vaak toe bij volwassen exemplaren.
Type en afmetingen pot
Kies altijd een pot die ruim groot genoeg is voor de pol die je er
erin wil planten. Een snelgroeiende reus zal van bij het begin een
erg grote pot nodig hebben.
Jonge hosta's kunnen tijdelijk in kleinere potten. Geef ze daarna
elk jaar een wat grotere pot, tot de plant volwassen is.
Uiteindelijk heeft elke hosta een pot nodig die voldoende groot is voor
een volwassen specimen; het is dan ook verstandig vooraf te informeren
over de uiteindelijke afmetingen van elke plant.
Om echt gezonde, weelderige planten te krijgen heb je dan ook GROTE !!
potten nodig.
Je kan plastic potten gebruiken, terracotta, eigenlijk elke pot die je zelf verkiest. Zorg er wel voor dat er voldoende drainagegaten inzitten, want, ondanks het feit dat hosta's véél water nodig hebben en een vochtige bodem verkiezen, toch zullen de meeste hosta's verdrinken zonder drainage.
De potgrond
Hosta's verkiezen een organische bodem met een goede waterhuishouding. Bij hosta's in potten kies je best voor een mengsel dat niet te snel uitdroogt. Vele van de commerciële potgronden hebben als basis turf. Vaak is het bijna onmogelijk om ze terug vochtig te maken eens ze uitgedroogd zijn. Een deel klei erbij kan wonderen doen.
Volwassen planten blijven soms jaren in dezelfde pot. Zorg er daarom voor dat je elk jaar nieuw organisch materiaal toevoegt. Een mulchlaag compost twee keer per jaar volstaat hiervoor. Zorg er daarbij wel voor de scheuten zelf niet te bedekken, omdat dit rot kan veroorzaken.
Recept van potgrond "Hosta Mill"
Na een paar jaar hetzelfde mengsel te hebben gerbuikt, stelde ik vast dat het een paar ernstige tekortkomingen had:
- de water-luchtbalans was fout: er zat gewoon niet genoeg lucht in. Daardoor ontstond wortelrot bij langdurige vochtige periodes, waardoor vooral jonge planten en planten die met blote wortel waren aangekocht, afstierven, evenals verliezen na de winter;
- de grond was te voedselrijk; er zat een overdosis in van één voedingselement in het bijzonder (welk weet ik niet). Dit resulteert in misvormde bladeren en abnormale groei. In combinatie met het luchtgebrek veroorzaakte dit extra verliezen.
Dit si het nieuwe mengsel; wijzigingen zijn rood gemarkeerd.
- 70 liter gewone potgrond (op basis van turf of kokos), zonder toevoegingen;
- 5 liter perliet (of vermiculiet);
- 1/2 liter gekorrelde organische mest voor de groententuin
- 1/4 liter bentoniet
- 1/4 liter bazaltmeel
- 1/8 liter kieseriet
Hieronder het oude mengsel:
- 70 liter gewone potgrond (op basis van turf of kokos), zonder toevoegingen
- 1 liter gekorrelde organische mest voor de groententuin
- 1 liter bentoniet
- 1/2 liter bazaltmeel
- 1/4 liter kieseriet
Alles goed mengen (kinderen vinden dit zalig).
En waar zal ik ze plaatsen
Neem een kijkje bij het onderwerp "Zon of Schaduw". De basisregels die daar uitgelegd worden, gelden ook voor hosta's in potten. Met je planten in potten kan je blijven experimenteren tot je het juiste plekje gevonden hebt. Je kan voortdurend veranderende groepjes samenstellen naar je eigen voorkeur. Bloeiende platen of exemplaren die er bijzonder goed uitzien krijgen (figuurlijk) een plaatsje in het zonnetje.
Tijdens de laatste nachten met nachtvorst kan je de al uitgelopen planten op een beschut plekje zetten, waar de jonge scheuten beter beschermd zijn. Een beetje meer lentezon, daar kan gemakkelijk voor gezorgd worden, net zoals wat extra schaduw en koelte in de zomer..
Gezelschapsplanten
Een uitgekiende combinatie met andere planten kan je hosta's nog beter doen uitkomen. Over welke gezelschapsplanten je hiervoor kan gebruiken doe ik geen uitspraken (de colores et de gustibus). Dit hangt volledig af van je eigen smaak.
Voeding
Als je start van een voldoende, maar niet te rijke potgrond (zoals mijn mengeling) hebben de planten voldoende om het eerste jaar door te komen. Bij planten die langer dan een jaar in dezelfde pot blijven kies ik voor de eenvoudigste oplossing: hosta's in potten en langzaam vrijkomende harsgebaseerde meststoffen zoals Osmocote of Miracle Gro vormen de perfecte combinatie. Omdat de meststoffen ongeveer zes maanden actief zijn, volstaat een gift per jaar. Zorg er zeker voor dat de grond bij volwassen planten niet uitgeput raakt.
Water
Nog meer dan bij hosta's in volle grond, is water geven van het allergrootste belang.
Winterverzorging
Nadat het loof is afgestorven plaats ik alle potten samen op de meest beschutte plek (waarbij ik er wel zorg voor draag dat de regen aan de potten kan, maar er geen water blijft staan, want vochtig is goed, nat is dikwijls funest). De dode bladeren blijven eraan tot het volgende voorjaar, net voor de eerste beginnen groeien. Tijdens de koudste maanden zorgen zijn voor de bescherming van de planten; een bijkomend voordeel is dat, mocht er een plant tussen zitten met HVX of een ander virus, dit niet kan overleven in dode bladeren. In het vroege voorjaar worden alle afgestorven bladeren en onkruid verwijderd en de potten gemulcht met een dunne laag fijne boomschors. Dit laatste is al vaak de redding geweest van vele vroege scheuten, die anders een flinke knauw zouden krijgen door de nachtvorst.
Waarschuwing: hosta's onder bomen
De schaduw van een boomkruin is soms een ideaal plekje voor een
hosta in pot als het op licht aankomt. Maar boomwortels ontdekken
gewoonlijk vrij snel deze extra porties vruchtbare grond. Zoals ik
zelf mocht ondervinden, kunnen zij op een paar weken een pot volledig
overnemen, waarbij in het ergste geval een dode hosta overblijft. Zorg
voor een barrière tussen de boomwortels en de potten om dit te
voorkomen.