Groeiproblemen
bij Hosta's

 

Groeiproblemen bij Hosta's

Inleiding

Hosta's zijn over het algemeen ijzersterk en groeien gemakkelijk, maar toch komt het regelmatig voor dat een enkele planten niet groter, maar juist kleiner wordt. Dit kan geleidelijk gebeuren, maar ook plots, bv. in de lente.

Planten worden geleidelijk kleiner

De oorzaak is terug te voeren op één van deze drie factoren:

 • de plant staat op een verkeerde plaats
 • de plant krijgt te weinig voeding of water
 • de plant is niet geschikt voor potten.

De plant staat op een verkeerde plaats

Dit is een euvel dat vooral bij bonte hosta's met weinig bladgroen voorkomt. Dergelijke planten hebben veel licht nodig voor een goede groei. Wanneer je ze echter héél licht zet, groeien ze wel goed, maar verbranden ze vaak en worden lelijk. Dit probleem vermindert naarmate de planten de beschikking hebben over veel water.
De kunst bestaat erin om de ideale standplaats te vinden een dergelijke plant.
Een verkeerde plaats is ook daar waar een hosta teveel competitie krijgt van andere planten. Dit gebeurt als je ze te dicht bij een boom of struik zet, of tussen bodembedekkende planten die erg sterk groeien. De omringende planten gaan lopen met bijna alle voeding en water, en de hosta kwijnt weg. Zelf heb ik ooit gezien hoe een wortel van een paardenkastanje was binnengedrongen in een hostapot. Binnen enkele maanden bleef er van de hosta nog maar erg weinig over.
Verplaatsen van de hosta of wegnemen van de concurrenten is de enige oplossing.

De plant krijgt te weinig water of voeding.

Hosta's, ik kan het niet genoeg herhalen, hebben veel water nodig. Bij een tekort zal de groei stoppen en zal de plant wegkwijnen. Een tekort aan voeding komt weliswaar ook voor in vollegrond, maar is voornamelijk een probleem bij planten in potten. Gebruik goede potgrond, en verpot de planten regelmatig. Het kan hierbij nodig zijn zoveel mogelijk oude potgrond te verwijderen en te vervangen door nieuwe.

Planten die niet in potten horen.

Sommige hosta's doen het gewoon niet goed in potten.

 • Zoals reed eerder gezegd, hosta's met H. 'Sieboldiana' of H. 'Tokudama'genen;
 • planten die zich verspreiden via rhizomen (ondergrondse uitlopers)
 • Hosta's met een H. rectifolia- achtergrond.

Deze kan je best in vollegrond houden.

Planten worden plots veel kleiner

Een volwassen hosta heeft een grote, gezonde wortelkluit nodig om zich te kunnen handhaven en uit te breiden.
Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat de kluit plots veel kleiner wordt. De plant zal hierop reageren door of wel af te sterven, ofwel veel kleiner te worden, of terug te keren naar een "juveniele" groei.

Enkele mogelijke oorzaken

 • woelmuizen
  die eten de wortels. Vaak gebeurt dit in de winter. Het volgende voorjaar zal de plant, als hij nog opkomt, nog maar een fractie zijn van het vorige jaar. Vaak is hij ook wat weggezakt, vanwege de tunnels er onder. Heel vaak zie je ook een terugkeer naar een "jeugdvorm" van de plant.
 • vorst
  dit is vaak een oorzaak voor een plotse terugval bij potplanten. Planten met H. 'Sieboldiana' of H. 'Tokudama' bloed zijn eigenlijk niet geschikt om in potten te groeien. Bij langdurige of late vorst sterven wortels en groeipunten af. Dit resulteert in de lente in veel uitvallers, of planten met een ernstig verstoorde groei, met misvormde, kleine blaadjes.
  Wil je ze toch in pot houden, zorg dan dat de groeipunten voldoende bedekt zijn en dat de potten op een relatief beschutte plaats overwinteren. Vooral koude wind is hier de boosdoener. Ook kan late vorst de opkomende groeipunten laten afsterven.
 • verkeerde potgrond
  gedurende een aantal jaren gebruikte ik een eigen mengeling voor potgrond. Na een paar jaar stelde ik echter vast dat een aantal, vaak jongere planten, niet goed de winter doorkwamen. De grond was te zwaar, hield veel te veel water vast, wat vooral naar het einde van de winter toe, wanneer de planten terug begonnen te groeien, samen met de koude veel schade opleverde. Nu ben ik overgeschakeld op een goede "standaard" potgrond met een gecoate meststof. De uitval is veel minder en de hergroei is veel beter.

Verzorging

Behandel dergelijke planten als zaailingen of jonge planten.  Verwijderen alle dode delen en plant ze uit in een plantgat met goede aarde, op een plaats waarvan je weet dat hosta's het er goed doen, of pot ze op met een goede potgrond.  Zorg voor voldoende water het hele groeiseizoen door.