2011

Hartelijk welkon

2011 - Hartelijk welkom

Inleiding

Net nu u dacht dat het er nooit van zou komen, is het eindelijk zo ver: de Hosta Mill is klaar voor bezoekers.  Niet dat alles nu perfect is, of dat de indeling definitief is.  Het zal nog altijd een een bezoek zijn aan een werk in uitvoering. 

Daarnaast wordt dit jaar een uitgebreid dagboek bijgehouden.  Waarom ? Enige weken geleden vroeg Piet Vriend, de voorzitter van de NHV me of ik een voordracht wou geven over de aanleg en het onderhoud van een hostatuin.  Op dat ogenblik realiseerde ik me dat het ontstaan van de Hosta Mill wel in beperkte mate gedocumenteerd is, maar al bij al zijn er weinig foto's en krijg je geen overzicht opver de hele tuin.  Omdat 2011 toch een jaar wordt vol foto's, leek het me leuk om dit jaar alles stap voor stap op te volgen, van de eerste wiedbeurten tot het ruimen van de bladeren in de herfst.

Planning voor 2011

De meer systematische aanpak in 2010 heeft zijn vruchten afgeworpen.

  • De aankopen bleven beperkt.  Eind 2010 waren er beduidend minder planten in de collectie dan bij het begin van het jaar.
  • De onkruidbestrijding werd relatief goed volgehouden; alleen in de "hostatuin" bleef het een beetje achter.  De voortuin, het hostalaantje en het "bos" lagen er eigenlijk gedurende het hele jaar piefijn bij.
  • De grote droogte bleef uit in 2010, en de meeste containerplanten stonden in grote houten bakken, gelijnd met plastic.  Daardoor was het watergeven een veel minder zware klus dan in 2010.
  • Alle containerplanten die het nodig hadden, zijn verpot.
  • Het hele jaar werden de slakken intensief bestreden.  Ik kan enkel hopen dat deze volgehouden inspanning zal beloond worden in 2011.  Dit blijft evenwel een van de voornaamste werken dit jaar..
  • Veel minder tijd verloren bij routinetaken: het zelf maken van etiketten is voorbij: nu moet ik alleen nog de labels drukken en kleven op de aangekochte etiketten.
  • De winter was wel streng, maar tot nu toe veel plantvriendelijker dan vorig jaar.  Gedurende lange tijd lag er sneeuw, zodat de potten en planten een isolerend deken hadden.  De koude hield vrij lang aan, zodat de planten minder de neiging hadden om vroeg uit te lopen.  Nu maar hopen dat er geen te lange periodes met vorst meer komen.  Voor de zekerheid heb ik een paar grote plastic zeilen klaar liggen.

De planning voor 2011 is simple: gewoon verder doen zoals in 2010.  De ruimte voor nieuwe, jonge planten wordt uitgebreid: hier zullen ze uitgeplant worden in vollegrond, tot ze groot genoeg zijn om naar hun definiteve plekje in de tuin te verhuizen.

Maart

14 Maart

De eerste lentedag.  Omdat ik 's namiddags een afspraak heb en de kinderen naar school zijn, heb ik een halve dag om te beginnen met het opruimen van de tuin.  Eerst wordt het "bos" onder handen genomen: vooral dode bladeren ruimen en de klimop van de omheining terugsnoeien: die heeft heel sterk de neiging om de grond rondom in te palmen.  Omdat het vorige najaar een flinke laag compost werd toegevoegd, is er weinig onkruidgroei.  Het beetje dat er staat moet echter bijna volledig manueel geplukt worden, om de verborgen hostaneuzen niet te beschadigen.  Na anderhalf uur noeste arbeid ziet het er al veel beter uit.

Daarna is de hostatuin aan de beurt.  Tussen hagen en plantenblokken hebben de bladeren zich verzameld, die zijn zo verwijderd.  Hier staat echter veel meer onkruid: niet alleen wilde planten, maar ook zaailingen van andere vaste planten.  Na twee uur wieden ziet het er al een héél stuk beter uit, maar mijn rug segt me dat het tijd is om te stoppen.

Na mijn afspraak wordt de "kwekerij" nog even onder handen genomen: ook hier moeten enkele kruiwagens dode bladeren weggevoerd worden.  Gelukkig heb ik de afgelopen weken, wanneer het weer het toeliet, de potten al zoveel mogelijk onkruidvrij gemaakt.

Op een paar uurtjes tijd is er al heel wat veranderd.  Alles ligt klaar, de hosta's mogen komen. 
Dan bedenk ik me dat ik toch iets vergeten ben: bemesting.  Alle plekken die klaar zijn krijgen een gift NPK-meststof in korrelvorm, ook de potten.

De eerste neuzen voor 2011: Hosta 'Mieke'

15 maart

Na een lange werkdag besluit ik rond 10 uur om al eens polshoogte te gaan nemen bij mijn vrienden, de slakken.  De eerste 10 dapperen hoeven zich niet langer zorgen te maken over wat ze die nacht gaan eten.

21 maart

Daar is de lente.  De voorbije week schieten de hostaneuzen als paddestoelen uit de grond. Overdag halen we zo'n 12 graden, 's nachts is er nog wel nachtvorst.  Het voornaamste werk blijft wieden en dode bladeren afvoeren.  De hostatuin staat bijna helemaal proper.  De heermoes laat zich nog niet zien; hier en daar zijn er nog plekken met kweekgras, een probleem dat moet opgevolgd worden.  Bijmesten heb ik hier tot nu toe niet gedaan; daarvoor is het wachten op wat regen.

Tussen de kwekerij en de hostatuin staat een bamboehaag.  De afgelopen jaren heeft die zwaar geleden onder de strenge vorst, met als gevolg dat er heel veel dode stengels tussen staan en de voet overdekt is met een dikke laag dode bladeren.  Die vormden een ideale habitat voor slakken.  Een zwaar werk, wegknippen van zoveel mogelijk dode takken en de ondergrond vrijmaken. Nu is het wachten op een paar warmere nachten om de slakken een eerste ammoniakdouche te geven.

Tenslotte was het de beurt aan de dakplatanen; die snoeien is een werkje dat ook de kinderen leuk vinden.  Alle uitstekende takken worden vakkundig getrimd en de hoofdtaken worden verder aangebonden langs het metalen kader.  Op enkele jaren tijd is het "dak" bijna klaar.

April

2 april

Vandaag een halve dag hagen gesnoeid, buxus en taxus.  Tot de electrische haagschaar het begaf.  Wat een verschil maakt zo'n mooi geschoren omkadering: van een zootje ongeregeld naar strakke tuin op een paar uurtjes.  Het lijkt erop dat de nachtvorst voor een poos het land uit is; voor de volgende 14 dagen worden in elk geen negatieve temperaturen meer voorspeld.  Als dat waar is moet het de beste hostalente worden in jaren.

6 april

Je komt ogen tekort om het allemaal te volgen: elke avond zijn er weer een massa nieuwe neuzen en bladeren te zien.  Met de bladeren komen ook de gevreese gaten: wijngaardslakken.  Gisteren was een droge nacht (droge lucht).  Daarom had mijn nachtelijke jacht weinig succes.  40 slakken, niet de moeite van het vermelden waard.  Vandaag heeft het echter een beetje geregend, een ideale nacht voor slakken.  Je kan er de exemplaren die pas ontwaakt zijn uit hun winterslaap zo uithalen: vieze, vlekkerige schelpen.  Andere schitteren al in volle glorie, waarschijnlijk opgeknapt na een malse regenbui en een ontbijt van verse hostascheuten.  370 vang ik er weg, van volwassen tot klein.  410 SLAKKEN OP TWEE NACHTEN.  Niet slecht; als ik ze in dit tempo kan blijven verdelgen, moet het bestand op korte tijd toch zware klappen krijgen.  Dit weekend ga ik mijn ammoniakvoorraad op peil brengen en sproeien.  Daarnaast heb ik van een oude rot in het vak nog een zeer waardevolle tip gekregen: een systeemgif dat opgenomen wordt door de bladeren, waardoor deze toxisch worden voor slakken en zuigende insecten.  Daarvoor is het nog even wachten tot de planten allemaal in blad staan.

14 april

De voortuin heeft een grote opknapbeurt gekregen.  Grote en extra grote hosta's moesten een plaatsje krijgen waar ze ongestoord kunnen groeien en iedereen ze kan zien.  Dus ging de klimop eruit; het wordt de komende maanden uitkijken voor wortelonkruiden, die welig tierden tussen de klimop.  Over 14 dagen kunnen de eerste hosta's er in.

21 april

Riet en ik hadden al een tijdje besloten om de tuin een meer Japans tintje te geven; een aantal struiken, die veel te breed en hoog worden, moesten plaats maken voor bamboes.  De keuze viel op het geslacht Fragaria, niet woekerend en, sinds de bloei in de jaren 90, bestaand uit een ruim assortiment cultivars.  Via internet vond ik een liefhebber vlakbij die een tiental planten beschikbaar had.  Omdat ook de prijs reuze meeviel, reed ik er 's morgens vroeg naartoe.  Er wachtte me echter een grote verrassing: in plaats van de verwachte 2 tot 10 liter potten stonden daar reuzenpollen in 5 liter potten tot 80 liter containers te pronken.  Mijn auto is ruim, maar de aanhangwagen zou wel handig geweest zijn.  Niet getreurd, in twee landingen is alles toch thuis geraakt.  Al bij al een vliegende start voor het Japanse thema

22 april

Het is warm en droog.  De meeste hosta's staan er prachtig bij; het valt op hoe sterk de meeste gegroeid zijn.  De zaailingenbak geraakt stilaan overvol.  Binnenkort wordt het tijd om bij de grootste "zaailingen" een definitieve selectie te maken.  Hiervoor wil ik ze oppotten, om ze goed te kunnen vergelijken.

26 april

Mijn bestelling van Hosta Paradise is aangekomen.  De etiketten liggen al klaar; een mooie uitbreiding van de collectie.