2006

Het paardenkastanjebloedbad

 2006 - Het paardenkastanjebloedbad

Lente 2006

Het gedeelte van de tuin dat klaar is bevalt me zeer goed.  Stilaan begin ik te denken aan bijkomende bomen, om meer schaduw te creŽren en om zo wat aanvullende ruimte voor hosta's te krijgen.

 

Zomer - herfst 2006

Maar dan slaat het noodlot toe.

De 12 wilde kastanjes die de noordkant van de tuin begrenzen zijn intussen zo'n 30 jaar oud.  Je ziet er een aantal van op de bovenste foto.

De meeste waren al een beetje ziek, maar plots, op een drietal maanden, geven er 4 de geest.  Een boomchirurg en het internet maken duidelijk dat het gaat om de bloederziekte, een fatale (waarschijnlijk bacteriŽle) infectie die sinds halfweg de jaren 90 het paardenkastanjebestand in BelgiŽ en Nederland decimeert.  Er is geen andere oplossing dan kappen.

 

Ik mag dan wel de honderden jonge paardenkastanjes die elk voorjaar opschoten verwenst hebben, dit doet me, als rechtgeaarde tuinier, pijn aan het hart.

En vooral, veel van het tot nu uitgevoerde werk is verloren gegaan.

Onder de bomen floreerden reeds een aantal hosta's, die nu open en bloot komen staan, zonder de minste schaduw, blootgesteld aan de middagzon.  Die moeten terug de pot in. 

Volgende lente zullen er nieuwe bomen geplant worden, maar op dit moment is de Hosta Mill alles behalve een schaduwtuin.