De Hosta Mill tuin

Hosta Mill - De Tuin

Inleiding

In het jaar 2001 werden mijn vrouw en ik de trotse eigenaars van een nieuw huis met tuin, zo'n 18,5 are groot.  Samen met ons dochtertje Romy, toen 2 jaar oud, verhuisden we in december naar onze nieuwe woonst, midden tussen bossen en velden.

De tuin was een verschrikkelijke puinhoop.  Een gedeelte was redelijk verwilderd, en de rest was aangeplant op een wijze die ons totaal niet beviel.  Daarbij kwamen nog een aantal bouwwerken die absoluut overbodig waren, en niet vergund.  Omdat we beiden dol zijn op tuinieren, was de beslissing was snel genomen: we zouden beginnen met de "verbouwing" van de tuin, daarna pas kwam het huis aan de beurt. 

Daarbij stelde zich ook het probleem van de integratie van de hostaverzameling in het tuinplan.  Hosta's hebben vaak tamelijk felle kleuren, wat vloekt met onze ideeŽn over een tuin.  Mijn ideale tuin is een plaats waar je tot rust kan komen na een drukke dag of week op het werk.  Ik hou van een tuin met zachte tonen, niet van felle kleurcontrasten.  Riet heeft dan weer een voorkeur voor een architecturale tuin, met blokbeplanting en verharde vlakken.

De Hosta Mill tuin is het grootste van alle projecten.  Op deze pagina's vind je een chronologisch overzicht van het ontstaan, de groei en - hopelijk in de nabije toekomst, de bloei van de tuin.  Je kan volgen wat er goed geslaagd is, welke tegenslagen we moesten overwinnen.

Omdat we zagen dat het een berg werk zou zijn om de originele tuin (een verzameling van schuurtjes en betonnen koterijen, samengehouden met wat stukjes gazon en een boel lelijke struiken) te veranderen in ons tuinparadijs, besloten we van in het begin om van "scratch" te beginnen: eerst alles afbreken, dan stuk voor stuk terug opbouwen.

Stilaan (eind 2008) begint er een eind te komen aan "fase" 1.  De structuur van de tuin is voltooid: paden en terrassen werden aangelegd, bomen en een aantal struiken geplant.  Er is nog wel wat werk, vooral aanplanten en voortdurend onkruid bestrijden, maar we zijn dol op tuinieren en hebben geen schrik om de handen uit de mouwen te steken.

Waarom "De Hosta Mill" ?

Een website heeft een naam nodig.
Lang heb ik hierover gepiekerd, terwijl de oplossing eigenlijk letterlijk vlakbij lag.
Op de plaats waar ik nu woon, stond vroeger een windmolen.  De molen is al lang verdwenen, maar de straat heet nog steeds "Molenstraat".  Zo kwam ik bij

The Hosta Mill

 

Evolutie door de jaren