Website

Website

Inleiding: Waarom nog een website ?

Eigenlijk is de eerste en enige reden: omdat ik totaal verslaafd ben aan hosta's, en ik deze verslaving wil delen met de rest van de wereld.

Een centraal punt over de hosta in cultuur

Sinds ik hosta's verzamel, struin ik het Internet af, op zoek naar alle mogelijke informatie over deze wondermooie planten.

De meeste hosta sites zijn vooral gefocust op foto's.  Initieel was het niet mijn bedoeling om van de Hosta Mill een "foto-site" van te maken; het blijkt echter dat de interesse van veel liefhebbers uitgaat naar foto's, om de planten te kunnen vergelijken met hun eigen collectie of om een keuze te maken wanneer ze nieuwe hosta's willen aankopen.  Dus is er een fotocollectie met de planten in de Hosta Mill, die zich stelselmatig verder zal uitbreiden naarmate ik meer planten koop en ik meer foto's heb (ik ben een waardeloze fotograaf, dus moet ik minstens 50+ foto's van een plant nemen voor er een goede tussen zit). 

Wat je vooral mag verwachten is een steeds verder uitbreidende verzameling informatie rond de hosta als verzamelobject, als element in tuinontwerp en aanleg, over hostasoorten en cultivars,  over verzamelen, verzorgen, hybridiseren en vermeerderen van de hosta, met veel links naar andere interessante sites.

Kortom, van deze website wil ik een verzamelpunt maken voor al deze informatie, waar alle liefhebbers terechtkunnen. 

Een logboek

Voor mezelf moet deze website een logboek worden over mijn hobby

  • hoe evolueerde de verzameling
  • welke "projecten" voerde ik uit en wat waren de resultaten
  • de evolutie van de tuin

Het lijkt me leuk om dit met andere hostaholics te delen, en deze site lijkt me een geweldige mogelijkheid zoveel mogelijk andere liefhebbers te leren kennen.

September 2006

Mijn ADSL-provider biedt de mogelijkheid om een eigen site op het web te plaatsen.  Tot nu toe heb ik daar nog geen gebruik van gemaakt, en daar moet dringend verandering in komen (vind ik).

Omdat ik in 2006 vrij fanatiek met hosta's bezig geweest ben, besluit ik er nog een schepje bovenop te doen, en een eigen hosta site te bouwen.

De start - structuur op papier

Vooraleer ik begon met het aanmaken van de website, moest ik uiteraard een structuur hebben, dit om te voorkomen dat je later een zootje krijgt waarin een surfer zijn weg niet kan vinden.  Gelijktijdig werd besloten om een vaste pagina-layout aan te houden voor de volledige site.

Een eerste element dat van grote invloed was op de structuur (en op de hoeveelheid werk), was dat ik de site in twee talen wou aanbieden, Nederlands en Engels.  Eigenlijk maak je twee afzonderlijk sites, met bijkomend een keuzepagina voor de taal.

Daarna was de inhoudelijke structuur aan de beurt.
Wat wilde ik op de site aanbieden.

Het zou zeker geen foto-site worden.  Foto's van hosta's worden reeds genoeg aangeboden, en ik mag dan al vele talenten hebben, fotografie is daar zeker niet bij.

Uiteindelijk kwam ik tot een inhoudelijk concept voor de site, die zou bestaan uit volgende hoofdthema's:

  • een verzamelpunt voor alle algemene kennis over hosta's die ik in de loop der jaren verzamelde of nog zal verzamelen;
  • een onderdeel over het verzorgen van hosta's
  • een "logboek" voor mezelf, dat ik kan delen met andere liefhebbers met hierin alle "projecten" die ik uitvoerde of nog zal uitvoeren.
  • een chronologisch overzicht van de evolutie van mijn tuin.
  • een onderdeel "contact"

"The Making Of" of het "10 minuten" fabeltje

Het was lang geleden dat ik nog met het bouwen van websites bezig geweest was, maar ik herinnerde me dat ik nog een paar gidsen liggen had met de veelbelovende slogan "Maak uw eigen website in 10 minuten".

En inderdaad, op 10 minuten had ik een persoonlijke website gefabriceerd in Frontpage.

Alleen, nog qua structuur, nog qua stijl kwam deze ook maar in de buurt van het resultaat dat ik voor ogen had.

Oktober 2006

Terug naar af, en eerst mijn Frontpage kennis terug wat bijspijkeren.  De overgang van FP 2000 naar FP 2003 verloopt vlot, en de nieuwe functionaliteiten vind ik erg goed, vooral de "dynamische web templates" (DWT).  Die laten je toe om je volledige site een uniform uiterlijk te geven.

Eerst maak ik een eigen thema, daarna volgen een DWT voor de Nederlandse site en eentje voor de Engelse. 
Daarna maak ik, op basis van een FP-wizard een nieuwe persoonlijke website aan die zal dienen als basis.

Alle pagina's die ik wens worden aangemaakt (nog zonder inhoud), in een navigatiestructuur gestopt en gekoppeld aan de DWT.  Het resultaat is een volledig afgewerkte sitestructuur.  Het ziet er best goed uit.

November 2006

De webspace die mijn provider aanbiedt is door de mand gevallen: om je website te laten terugvinden via de grote search-engines (in de eerste plaats Google), heb ik een eigen domeinnaam nodig.  Daarnaast biedt hij geen ondersteuning voor databases, php, ...  Een weekje later is www.hostamill.be een feit.  Nu heb ik niet alleen een domeinnaam, maar ook de broodnodige ondersteuning.

Hard gewerkt aan de inhoud, terwijl ook de lay-out nog wat wordt getuned.  Het bouwen van een (toch al redelijk uitgebreide) website van scratch is véél werk, zéér véél.  Nog dikwijls denk in aan mijn website op 10 minuten.

Allerlei probleempjes duiken op, nieuwe technieken en technologieën moeten aangeleerd worden.

- november 2006

Gewerkt aan de structuur en de lay-out van de site.
Alle pagina's aangemaakt.
Een eigen domein aangevraagd en bekomen.