De verbouwing

De verbouwing

Voorgeschiedenis

Toen we in 2001 ons huis kochten, was dit met de bedoeling om het op termijn aan te passen aan onze behoeften en wensen.  De voornaamste reden waarom we het destijds aankochten was de schitterende locatie, de grote tuin en de aantrekkelijke prijs.

Het huis heeft een aantal karaktertrekken die ons niet echt bevallen:

  • het is laag, met relatief kleine kamers;
  • erg donker binnen, met kleine ramen en de veranda die het licht buitensluit;
  • zeer lage bovenverdieping, met kamers direct onder de pannen;
  • slechte isolatie;
  • de veranda achteraan is een slecht gebouwde constructie, met minderwaardige bouwmaterialen;
  • het huis is tamelijk rustiek; Riet en ik ontwikkelden in de loop der jaren een voorkeur voor een eerder moderne stijl.

De verbouwing heeft als doel deze gebreken zoveel mogelijk weg te werken.  De voornaamste beperkende factor hierbij is, zoals zo vaak, het budget.  Dit budget is ook de reden waarom er meer dan 10 jaar ligt tussen de aankoop en het begin van de verbouwing: we wilden eerst voldoende financiŽle slagkracht.

Eind 2011 togen we naar de architect, die werd gekozen op basis van een aantal realisaties in de buurt.
We gaven hem de vrije hand, echter wel met een aantal doelstellingen en beperkingen.  Dit waren ze, in orde van belangrijkheid:

  • het project moet gerealiseerd worden binnen het budget;
  • modern, hedendaags;
  • de benedenverdieping, vooral keuken en living, moeten ruim en licht worden;
  • indien het budget het toelaat, meer ruimte op de bovenverdieping.

Het resultaat, na een aantal vergaderingen, was verrassend.  Vaak moesten we zijn suggesties eerst goed laten doordringen; wat op het eerste zicht niet echt was wat we verwachtten, bleek meestal een zeer doordachte oplossing te zijn.

Midden februari: de basisplannen

Dit zijn de plannen, die, mits nog enkele esthetische wijzigingen, zullen dienen als basis voor het definitieve plan dat ingediend zal worden bij de gemeente.

Benedenverdieping