De collectie

De collectie

2002 - 2005 - De beginjaren

Afgaande op mijn geheugen en (vooral) op mijn databank, ben ik ernstig begonnen met het gericht verzamelen van hosta's, met het doel een collectie op te bouwen.

"Gericht" is misschien een beetje overdreven: alles wat ik mooi vond en wat niet te zwaar en te duur was, verhuisde naar de Hosta Mill.  Kleine planten werden vanaf het begin geweerd, dat kleine grut paste niet echt in een tuin van 18 are.

Hoe ging ik tewerk ?  Op internet verzamelde ik catalogussen van vasteplantenkwekers en hostakwekers in de Lage Landen.  Zo kwam ik bij Spruyt in Buggenhout, Jan van Den Top, Marco Fransen en het Hostaveldje terecht.  De catalogus werd afgeladen en in een Excelbestand gestoken.
Daarna werd eerst een ruwe selectie gemaakt: alles wat te duur was (meer dan 12 €) en te klein (dwerg, klein en klein tot middelgroot) werd geschrapt.
Volgende stap: alle resterende planten werden opgezocht in de Hosta Library en kregen een score (op 10).  Wanneer alles een score had, kon ik ze rangschikken zoals ik zelf wilde, wat meestal neerkwam op een rangschikking op punten en op prijs.  De goedkoopste planten met de hoogste waardering kwamen eerst in aanmerking voor aankoop.  De planten met een lage waardering vielen uit de boot, evenals de duurdere planten met slechts een matige waardering.

Het eindresultaat in 2005 : een lappendeken van zo'n 200, vooral grote, bonte hosta's.
Zolang alles in potten staat is dit nog aanvaardbaar, maar toen ik mezelf de vraag begon te stellen welke plek in de tuin elke plant moest krijgen, liep ik vast.  Ik wou een rustgevende schaduwtuin, en met de beste wil van de wereld kon ik mijn collectie zoals ze eind 2005 was hierin niet plaatsen.
Bij de vele bezoeken aan kwekerijen begon ik stilaan andere, "rustiger", eenvoudiger hosta's meer te waarderen.  Zaken als bladvorm, vorm van de plant, kleur van bladstelen begonnen me meer te boeien dan alle flashy kleurschakeringen van het bonte goed.

2006 - 2007 - Nieuwe objectieven

In 2006 kwamen voor het eerst veel meer éénkleurige dan bonte hosta's aan in de Hosta Mill.  Ik maakte nog wel vooraf een wenslijstje op, maar liet me toch al meer leiden door het uiterlijk van de planten ter plaatse.  Mijn voorkeur in hosta's veranderde nu vrij drastisch, zelfs in die mate dat ik in de loop van het jaar besliste om géén bonte planten meer aan te kopen, een enkele uitzondering niet te na gesproken.

Onder invloed van de zaaiexperimenten eind 2006 en omdat ik steeds meer en meer kennis over hosta's begon te vergaren, begon ik meer en meer te verzamelen in functie van toekomstige veredelingsplannen.  Hierdoor kwam de nadruk nog meer te liggen op vorm van plant en blad, textuur, rode bladstelen, witte ruggen, golvende randen, ...  Ook werd af en toe een gestreepte plant binnen gehaald om te dienen als toekomstige moederplant bij het kweken van mijn eigen "bont".

2008 - Meer moois

De trend die begon in 2006 en zich duidelijk doorzette in 2007 is ook de basis voor de aankopen in 2008.  Daarbij komt nog mijn nieuwe doel: het aanleggen van een zo volledig mogelijke collectie van species, van benaamde klonen van deze cultivars en van sports van deze soorten, afkomstig uit de natuur of uit cultuur.

Een (vooral financiële) zegen is dat voor het eerste jaar de collectie niet langer uitsluitend aangewezen is op aankopen om te groeien, maar dat vele planten in de collectie eindelijk groot genoeg zijn om te delen en te ruilen.  De gedachte komt zelfs bij me op om een gedeelte van mijn bonte planten gewoon weg te doen; toegegeven, dit is erg moeilijk om over je hart te krijgen, dus we zien wel.

Ruilen heeft ook zijn nadelen: als je niet oppast groeit de collectie zo snel dat je de greep op het geheel dreigt te verliezen.  Het moet tenslotte een hobby blijven, in orde van  belangrijkheid ondergeschikt aan het gezinsleven en de beroepsloopbaan; nooit mag het meer werk betekenen dan wat ik op een redelijke tijd aankan.

Een overzicht van de bestellingen voor 2008 tot op heden

De planten met lichtgroen gemarkeerd zijn intussen aangekomen.

Planten voor de species collectie

Hierbij zijn, zoals je kan zien, een aantal bonte.

Naam Herkomst Beschrijving
H. capitata Japan species
H. 'Chishima Iwa' (wild NR) Japan, Chishima Island.  Misschien een H. rectifolia vorm ? Mogelijk een soort. Mini, de glanzende donkergroene bladeren hebben goede substantie en zijn tamelijk golvend. Bladeren worden radvormig gehouden en de pol is open. Lavendelkleurige bloemen.  Deze past in de "species en vormen uit het wild" verzameling.    Mijn gok dat het hier een H. rectifolia betreft is gebaseerd op het algemene uiterlijk (op basis van een foto) en de plaats waar hij gevonden werd, in een gebied waar blijkbaar alleen H. rectifolia vormen voorkomen.
H. clausa var. clausa

Japan

species

H. clausa var. normalis (F. Maekawa 1937/AHS 1993)

Japan

species
H. fluctuans (F. Maekawa 1940/AHS 1993) Japan species
H. 'Fujibotan' (Japan NR) Japan, H. rectifolia type ? Dichte pol van hartvormige groene bladeren, maar vooral bijzonder vanwege de dubbele lavendelkleurige bloemen aan bloeistengels die meer dan 50 bloemen kunnen tellen bij oudere planten.  Blijkbaar geen montana type, zoals kon worden verwacht op basis van de vindplaats, maar wel een rectifolia type.  Ik vraag me wel af hoe een H. rectifolia vorm terechtkomt op Mt. Fuji, waar deze plant werd gevonden door Gotemba Nursery.
H. 'Kifukurin Hyuga' (Japan/P. Ruh 2002) H. kikutii sport of hybride =H. kikutii 'Kifukurin Hyuga'=kikutii 'Aureomarginata'
Glanzende middelgroene bladeren met een crèmegele rand, smal, puntig, mooi generfd. Lavendelkleurige bloemen in de herfst, nadat de meeste hosta's uitgebloeid zijn.
H. 'Kifukurin Kiyosumi' (Japan NR) Japan, H. kiyosumiensis sport AKA kiyosumiensis 'Aureomarginata'.
Slappe substantie, zoals kiyosumiensis.  Voor de species verzameling
H. 'Kifukurin Ubatake' (Japan/P. Ruh  2002) H. pulchella sport = H. pulchella 'Aureomarginata'. 
Trage groeier.
H. 'Kinbuchi Tachi' (Japan/P. Ruh 20002) H. rectifolia sport = H. rectifolia 'Kinbuchi Tachi',
= H. rectifolia 'Shirofukurin',
= H.rectifolia 'Aureomarginata'.
Kenmerkende opgaande pol van crèmegerande bladeren.
H. kiyosumiensis 'Maiohgi' Japan, H. kiyosumiensis sport Groenig gele bladeren met een groene rand, lijkt op kiyosumiensis 'Nakafu', onbekend maar mooi.
H. longipes var. hypoglauca Japan species
H. longipes var. latifolia Japan species
H. longipes ‘Tenryu Nishiki' Japan Glanzende groene bladeren met een groenig gele rand, paarse bladstelen en late bloei.
H. longipes ‘Urajiro'   Grijsgroene bladeren met een witte rug, paarsgevlekte bladstelen, late bloei.
H. montana ‘Ginrei' (Watanabe NR) Japan, Mt. Fuji Een H. montana mutant, in het wild gevonden door Watanabe.
Heeft een witte rand met groene vlekjes.
H. 'Nokogiriyama' (Japan NR) Japan: Nokogiriyama, Chiba pr. Goede groeier. Leuke bloemen. Erg lange bloeistengels.
H. 'Ogon Chirifu Hime' (H. Hansen/ Shady Oaks Nursery 1999) Japan ? Hartvormige tot ronde grijsgroene bladeren; weinig bekende plant die naar Europa kwam via Heinz Klose.
H. 'Ogon Iwa' (Japan NR) Waarschijnlijk een H. longipes form or zaailing = longipes 'Aurea' (ongeldige naam).
30 cm hoog. Gedeeltelijk zon tot lichte schaduw.
Licht goudkleurige, lancetvormige bladeren, verkleurend naar chartreuse naarmate het seizoen vordert, met rode bladstelen. Sterk onregelmatig golvende randen. Donkere bloeistengels.
Elke 45 cm brede pol wordt in de late zomer bekroond met 50 cm hoge purperen bloeistengels met paarse bloemen.
Zeer sterke groeier met goede rode kleur in de bladstelen. Kan goud met rode zaailingen produceren.
H. 'Ogon Koba' (Japan/AHS NR) Japan = H. 'Wogon'.
Volledig gouden bladeren, goede borderplant;
lavendel bloemen.
H. 'Ogon Tachi' (Japan/P. Ruh 20002) H. rectifolia sport =rectifolia 'Ogon Tachi'.
Gele rectifolia.
Purperen bloemen op groenig gele bloeistengels die uitsteken boven helder gele bladeren!!
H. Saishu Jima (Japan/J. Craig/A. Summers/P. Ruh 2002) Saishu Island, Japan Lancetvormige groene bladeren 10x2,5 cm, glanzend met golvende rand. Klokvormige  purper gestreepte bloemen. Snelle groeier.  Goede randbeplanting.
H. Shiro Tama Nishiki (Japan NR) Japan Snelle groeier.
Deze middelgrote plant met cirkelvormige groene bladeren schijnt geurende bloemen te hebben.
H. 'Treasure Island'   Donkergroene glanzende bladeren, spinvormige bloemen.  Een yingeri selectie met bredere bladeren.
H. venusta, 'Benedict Strain' Japan species morf
H. yingeri Japan species

 

Streakers, toekomstige moeders ?

Naam Herkomst Beschrijving
H. 'Hyuga Urajiro' (Japan NR) H. kikutii f. leuconota mutatie Ziet er uit als de gestreepte versie van H. kikutii f. leuconota: berijpte blauwe speervormige bladeren met gele strepen. De onderkanten van de bladeren hebben een metaalachtige zilverige kleur.
H. 'Ice Age Trail' (M. Zilis 2002/Wisconsin Hosta Society 2003) H. Big Daddy' Sport Erg stevige substantie, bobbelige, gedraaide en komvormige blauwe bladeren, felle crème en wit gestreepte bladeren.
H. Justice (M. Zilis 2003) sport van H. 'Elatior' Gestreepte H. 'Elatior'
H. 'Outhouse Delight' (T. Avent 1998) H. 'Undulata' hybride 25 cm hoog en 30 cm breed. Gedeeltelijk zon tot lichte schaduw.
De smalle, rechtop gehouden 15 cm lange en 2,5 cm brede bladeren komen wit op een krijgen daarna een groene stippeling in het centrum. Deze kleur blijft de hele zomer. Opgaande bladeren, lichtjes uitlopers vormend.
Lavendel bloemen tijdens de hoogzomer.
Een lelijke hosta die geweldige zaailingen geeft, een gestreepte moederplant.

 

Gewoon mooi

Naam Herkomst Beschrijving
H. 'Abiqua Trumpet' (Peter Ruh 1991)   Blauwgroene, opgaande, lepelvormige bladeren, zware substantie, komvormig met naar binnen gebogen randen, geven deze plant het uiterlijk van een draaimolentje.
Klokvormige middelmauve bloemen in juli aan 45 cm lange bloeistengels.
H. 'Arctic Blast' (Monty Carlson NR) ? Een elegante vaasvormige pol van dikke, koel berijpte blauwe bladeren met witte onderzijde met veel golven en gedraaide punten.  Zo'n combinatie resulteert in een plant die in de Hosta Mill verzameling niet mag ontbreken.  Lavendelkleurige bloemen in de vroege zomer die hopelijk levensvatbare zaden geven, omdat deze plant een aantal geweldige kenmerken heeft om door te geven.
H. 'Barbara May' (R. Solberg 2004) (H. pycnophylla x H. 'Harvest Dandy') x (H. 'Blue Arrow' x H. 'Sea Fire') Een mooi helder blauwe hosta met een overvloed aan witte was op de onder- en bovenzijde van de bladeren, die goed houdt gedurende het seizoen; bijna driehoekige bladeren met delicaat gegolfde randen, stevige nerven en goede substantie. Licht lavendelkleurige bloemen in juli en augustus.
H. 'Bedford Blue' (I. Chrystal NR) H. hypoleuca x H. 'Halcyon' Krijtachtig blauwe bladeren.
H. 'Belle of the Ball' (F. Williams 1943/AHS 1986) H. kiyosumiensis x H. pycnophylla Middelgroot, middelgroene bladeren met licht golvende randen, glanzend bovenaan, witte rug, paarse bladstelen.
Lavendel bloemen.
Gemiddeld groeitempo. 
H. 'Betsy King' (F. Williams 1943/AHS 1986) H. decorata x H. sieboldii Glanzend, ovalen groene bladeren met stompe tip in een opgaande pol met extreem lange gestippelde bladstelen. Een groot aantal dieppaarse bloemen aan elke 65 cm lange bloeistengel.
Bloeit in augustus.
H. 'Big Chance' (R. P. Savory 1983)   Blauw H. sieboldiana type.
H. 'Blackfoot' (M. Plater-Zyberk/R. Solberg 1994) H. 'Kabitan' hybride Helder geelgouden, lepelvormige bladeren, met donkere bladstelen.  Krachtige groeier.
Donker lavendel bloemen aan een bloeistengel met paarse nerven.
H. 'Blue Baron' (E. & J. Deckert  2005) ? Tardiana-type plant.   Polvormig, groeiratio traag tot medium.  Intense bladkleur, bijna staalblauw.
Zet zaden, maar onzeker of deze levensvatbaar zijn.
H. 'Blue Eyes' (R. Herman 1996) H. venusta hybride Een erg snelle groeier voor een blauwbladige hosta. 
H. 'Bountiful' (E.V. Fisher 1971) H. nakaiana hybride Een compact polvormige plant met ei- tot hartvormige donkergroene bladeren, bekroond met een overvloed aan prachtige lavendelroze bloemen.
H. 'Camelot' (E.B. Smith/BHHS 1988) H. 'Tardiflora' x H. sieboldiana 'Elegans'
TF2x27
Een middelgrote Tardiana met hartvormige, blauwgrijze bladeren met een mooie textuur en goede slakbestendigheid.
Bijna witte bloemen in augustus.
H. 'Carder Blue' (E. Carder/Een. Summers/AHS 1986) H. 'Tokudama' hybride = H. 'Tokudama Carder'
= H. 'Ellen Carder'
= H. 'Tokudama Carder Blue'
Blauwgroene, gehamerde en komvormige bladeren.
Lavendel bloemen.
H. 'Cherry Tart' (Alttara Scheer NR) ? Een snelgroeiende kleine hosta met een opgaande groeivorm, een uitstekende manier om de diep scharlakenrode bladstelen te tonen, met de kleur van rijpe rode kersen.   Intens gele bladeren.
Geeft een overvloed aan levenskrachtige zaden.  Ik zal een plaatsje op een verhoog moeten vinden, waar hij kan genieten van de zon en waar de rode benen het beste van zichzelf kunnen laten zien.
H. 'Chesapeake Bay' (Olga Petryszyn 2004) (H. 'Maui Rains' x H. 'Blue Arrow') x H. 'Blue Betty Lou' Blauwe hosta uit de "Americana Serie" van Olga Petryszyn. Grote "oestervormige" bladeren.  Bijna  witte bloemen bekronen de pol gedurende de hoogzomer.
H. 'Clovelly' (Kent Terpening 2005) H. 'Split Decision' selfed Deze schoonheid stond al een paar jaar op mijn verlanglijstje, vooral vanwege het fantastische taartrandje.  De bladeren hebben een zeer goede substantie en staan in een horizontale positie, wat resulteert in een open, luchtige pol. Bleek lavendelkleurige bloemen in juli.
H. Connecticut River (Een. Malloy NR) ? Elegante vorm, symmetrische pol. Blad met golvende rand, groen, breed lancetvormig.  Erg goede tuinplant, nog relatief zeldzaam.
Eentje uit Alex Malloy's ' American River Serie'.
H. 'County Park' (Grounds/G. Hutchins 1983) onbekend Zeer korte bladstelen
H. 'Crystal Dixie' (M. Fransen 2006) H. 'Dixie Chick' sport De geheel groene sport van 'Dixie Chick'.
Snelgroeiend en gemakkelijk.
H. 'Davidson 87' (NR)
=
H. 'Blythe Spirit' (R. Davidson/G. Schenk/P. Ruh 1990)
onbekend Middelblauwgroene bladeren, puntig, dikke substantie, naar buiten gerichte roze/lavendelkleurige bloemen.
Uit de Suzuki collectie, Japan.  Duidelijk een H. kikutii type
H. 'Dawn' ( BHHS/S. Bond 2000) onbekend.
Het gerucht doet de ronde dat het een zaailing zou kunnen zijn van H. 'Hydon Sunset'.
Dainty mound of small bright yellow leaves; purple flowers; holds colour longer than 'Hydon Sunset'. Small and fast growing. Similar to Hydon Sunset but holds color longer.
Keurige pol van kleine heldergele bladeren; paarse bloemen; lijkt erg op 'Hydon Sunset, maar behoudt de kleur langer.
H. 'Daybreak' ( P. Aden 1986) "Japanse zaailing" sport Een grote pol van grote diep goud hart- tot trechtervormige bladeren met goede leerachtige textuur en nerven met goede sterke substantie. Verdraagt halve zon.
Bloemknoppen lavendel, open blauw. Bloeit in augustus.
H. 'Devon Giant' (Een. & R. Bowden NR) H. 'Hadspen Blue' hybride Zeer grote 'Elegans'-type bladeren. Heeft veel vocht nodig in de lente. Grote bloemen, intenser gekleurd dan de ouder. 
H. 'Dew Drop' ( Walters Gardens 1988) H. 'Gold Drop' sport Kleine donkergroene bladeren met een witachtige margin. Zware substantie. Witte tot lavendel bloemen eind juni.
H. 'Drip Drop' (Walters Gardens 1988) H. 'Gold Drop' sport Geelgroene bladeren met brede witachtige rand. Witte bloemen.
H. 'Edward Wargo' (H. Weissenberger 1986) H. 'Hadspen Blue' hybride Zeer diep donkerblauwe tot groene hartvormige bladeren. Zeer lichte lavendel bloemen.
H. 'Eleanor Roosevelt' (M. Zilis NR)   Kleine donkergroene bladeren.  Kleine pol.
H. 'Elisabeth' (K. J. W. Hensen 1983 ) Wageningen, uit zaad ontvangen in 1964 van de Botanische Tuin van München Middelgroot; groene bladeren met golvende randen en wasachtige bloem op de onderzijde.
Rijk bloeiend, licht lavendel bloemen in juli.
H. 'Empress Wu' (Brian & Virginia Skaggs NR) H. 'Big John' hybride Brian & Virginia Skaggs, (penne)vrienden van mijn dochter Romy en lid van de beroemde FOoSF club, brengen niet zo heel vaak een nieuwe hosta uit, maar als ze het doen !!.  Deze doet heel duidelijk mee voor de titel van "grootste hosta".  De enorme donkergroene bladeren hebben diep verzonken nerven en een geweldige substantie. Na 5 tot 6 jaar kan een volwassen pol een hoogte bereiken van 135 cm.  Bekroond met licht lavendelkleurige bloemen aan bloeistengels van 150 cm in de hoogzomer.
H. 'Floradora' (P. Aden 1978) H. nakaiana x (H. longipes "dwerg" zaailing) Snelgroeiende pol van hartvormige, middelgroene bladeren van 5 x2,5 cm. Laag blijvend.
Lavendel bloemen aan 60 cm lange bloeistengels. Grote  bloemtrossen.
H. 'Fluted Fountain' (Don Dean 1999) (x H. 'Sun Power') x H. 'Donahue Piecrust' Een hoge, vaasvormige fontein van groene bladeren met diep verzonken nerven, dichte golven en een scherpe, gedraaide tip.  De sterke opgaande bloeistengels zijn in proportie met de plant en dragen een boeket van bijna witte bloemen, geaccentueerd door schutbladeren met een rozerood centrum.
H. 'Glorious' (Ken Livingston NR) H. ‘Raspberry Sorbet' hybride Een kleine, snelgroeiende gracieuze plant.  De bladeren zijn dik, glad, golvende, helder glanzend, verkleurend tot heldergeel in de zon.  De basis van de knoppen en de bloeistengels zijn helrood. Lavendelkleurige bloemen, paarsig rode zaaddozen.
H. 'Gold Drop' (K.A. Anderson 1977) H. venusta x H. 'August Moon' Dichte pol van goud/chartreuse bladeren, hartvormige en scherp gepunt.
Verdraagt zon.
Klokvormige lavendel tot witte bloemen aan 15" bloeistengels in juni tot midden juli.
H. 'Grant Park' (Mark Zilis 2006) H. 'Marquette Park' sport Middelgrote pol van golvende, heldergroene bladeren; bleekpaarse bloemen aan 90-120 cm lange bloeistengels van eind juli tot midden augustus.
H. 'Green Blade' (R. H. Benedict NR) H. 'Yellow Splash' sport De stabiele groene form van 'Yellow Splash'.
Volgens Benedict 2 keer groter dan 'Yellow Splash'.
H. 'Ground Sulphur' (R. O'Harra 1986) H. 'Subcrocea' hybride Vormt een lage, dichte pol.  De lepelvormige, hartvormige chartreuse/gouden bladeren houden hun kleur het hele seizoen. De kleur wordt meer intens in de zon.  Als de plant volwassen wordt ontwikkelen de bladeren een interessante krul. Vermeerdert snel.
Hij heeft middellavendel bloemen aan 75 cm lange bloeistengels, die verschijnen in juni.
H. 'Hacksaw' (Ken Livingston NR) H. 'Atom Smasher' x H. 'Stiletto' Kleine, snelgroeiende plant met lange, smalle, spits toelopende bladeren, intens gegolfd en gekarteld. Uitstekend potentieel voor verdeling, wegens de aanwezigheid van een aantal kenmerken die zelden voorkomen bij hosta's, en omdat hij in beide richtingen erg vruchtbaar is.  Zontolerant. Bloeit erg laat in het seizoen met lavendelkleurige bloemen.
H. 'Heideturm' () H. rectifolia hybride Rechtopstaande groene bladeren, zeer hoge bloeistengels met goede bloemen.
H. High Kicker (P. Aden 1987) Hosta pycnophylla hybride Middelgrote plant.  Overhangende groene bladeren met een erg golvende rand en witte onderzijde.  Lavendelkleurige bloemen.
H. 'High Tide' (Hans Hansen 2005) H. longipes var. latifolia x H. 'Dorset Blue' Een mooie compact pol van berijpte blauwgroene, hartvormige bladeren. Lavendelkleurige bloemen aan 75 cm lange bloeistengels in de late zomer.
H. 'Hirao Majesty' (S. Hirao/M. Zilis/P. Ruh 1997) onbekend = H. 'Rudolph #1'
= H. 'Hirao T66-01'.
Tetraploid. 
Grote, majestueuze pol van grote, glanzend groene bladeren met golvende randen.
Diep lavendel bloemen in juli.
Een spectaculaire landschapsplant.
Gelijkaardig aan H. 'Hirao Splendor (Hirao #59). 
H. 'Hirao Splendor' (S. Hirao/M. Zilis/P. Ruh 1997) H. kikutii hybride Voorheen bekend als H. 'Hirao #59'. 
30 cm breed x 45 cm hoog, overhangende pol. Diep generfde lancetvormige heldergroene bladeren met een glanzend uiterlijk, bekroond in de zeer late zomer met stevige maar gebogen bloemtrossen van blauw-lavendelkleurige bloemen aan 50 cm lange bloeistengels.
H. 'Hydon Gleam' (Een. George/P. Ruh 1998 ) H. 'Paxton's Original' x H. 'Ogon Koba' Vormt een kleine compacte pol van chartreuse bladeren.
Attractief gestreepte paarse bloemen, bloeistengel tot 30 cm hoog.
H. 'Jade Scepter' (M. Zilis/T&Z Nursery 1988) H. 'Golden Tiara' sport De volledig groene form van H. 'Golden Tiara', snel groeiend met paarse gestreepte bloemen.
H. 'King of Spades' (Beilstein 2007) H. ‘Neat Splash' x H. ‘Blue Moon' Middelgrote (40x75 cm), erg dichte pol. Ongewone blauwgroene hosta met extreem gebobbelde en gehamerde spadevormige bladeren.  Lavendelkleurige bloemen in juli
H. 'Lakeside Lollipop' (M. Chastain 1993 ) onbekend Deze kleine, laagblijvende plant kreeg zijn naam omdat elk blad met bladstengel lijkt op een goede ouderwetse lolly. De erg donkergroene bladeren are bijna rond met een afgeronde basis. Ze zijn vlak en hebben een unieke, naar boven gekrulde rand. Zuiver witte bloemen aan goed geproportioneerde bloeistengels contrasteren mooi met de bladeren. 
H. 'Lakeside Ripples' (Mary Chastain 1991) ? Erg grote - diep gegolfde diepgroene bladeren vormen een mooie, opgaande pol,
Stevige bloeistengels dragen een overvloed aan witte bloemen.
H. 'Lakeside Sir Logan' (Mary Chastain 2002) ? Erg dikke substantie. Wel eens omschreven als aanvoelend zoals een binnenband.  De ronde komvormige bladeren zijn neerwaarts gekuipt. Purperen bloemen.
H. 'Limey Lisa' (W. Zumbar NR)   Een aardige minipol van minuscule hart- tot lepelvormige citroengroene bladeren.  Een goede groeier en een geweldige mini. Zowel voor de border als voor een container. Helder lavendel bloemen in juli.
H. 'Little Bit' (Een. Malloy 1999) H. 'Surprised by Joy' sport Kleine groene bladeren, groene  sport van 'Surprised by Joy', snelgroeiend venusta type.
H. 'Little Miss Magic' (R. Solberg 2004) H. 'Estrellita' [=(x H. 'Emerald Ripples') x H. 'Subcrocea']x H. 'Tardiflora' De boogvormig afhangende, lange puntige bladeren komen heldergeel op in de lente en vormen snel een kleine stevige pol die danstin de wind. De bladeren verkleuren naar chartreuse, maar de plant maakt regelmatig nieuwe golven van heldergele bladeren aan doorheen de zomer. Rijk lavendelkleurige bloemen volgen in augustus. Genoemd naar de dochter van Bob Solberg, Jenny. 
H. 'Little Red Joy' (Danny van Eechaute 2004) H. 'Red Sox' x H. 'Wiggle Worms' Klein, glanzend golvende groen blad aan een rode bladsteel, het rood loopt door tot in de bladschijf.
H. 'Maraschino Cherry' (Japan NR) H. 'Cherry Berry' sport Lange, glanzend donkergroene bladeren op hoge rode bladstelen.
Lavendel bloemen aan paarsrode 90 cm lange.
Groeikrachtig.
H. 'Marrakech' (Kent Terpening NR) ? Klein, geel, de achterkant bedekt met een witte laag, gegolfde randen. Bleke matroze bloeistengels en knoppen.
H. 'May' (M. Zilis/R. Solberg 1999) H. 'June' sport Een gouden vorm van H. 'June', erg groeikrachtig en dezelfde grootte als de ouder. Bekroond met lavendel bloemen en kan een beetje zon verdragen.
H. 'Maya Swingtime' (Alttara Scheer NR) ? Komt bleek chartreuse op met een blauwige waslaag en diepblauwe nerven, die verbleken naarmate de bladeren verkleuren tot een stralend geel. Goede substantie, gegolfde randen, witte onderzijde en gedraaide bladtip.  Geeft levensvatbare zaden.
H. Mikawa-no-Yuki (H. Sugita/P. Ruh 1997) H. kikutii x H. longipes Middelgroot.  Groene lancetvormig bladeren met witte achterzijde.  Lavendelkleurige bloemen. 
H. 'Nancy' (Een. Tower 2005) ? Golvende, glanzende, licht komvormige, hartvormige bladeren met dikke substantie, feller geel in de lente.  Lavendelkleurige bloemen laat in juli.
H. 'Neptune' (H. Hansen 2006) (H. 'Maekawa' x H. 'Halcyon') x H. 'Salute' Middelgrote tot grote opgaande pol (60 x 142,5 cm), wigvormige blauwgroene bladeren, wondermooi golvend en neerwaarts gebogen.
De lavendelkleurige bloemen openen zich in augustus aan gebogen bloeistengels.
Reeds indrukwekkend als kleine plant.
H. 'Paradise Island' (Marco Fransen 2005) H. 'Fire Island' sport Hartvormige heldergele bladeren met een donkergroene rand. Ja, ik weet het, hij is bont, maar toen ik een volwassen plant zag bij Marco Fransen, was ik onmiddellijk verkocht en besloot dat ik deze moest hebben ... en snel.  
H. 'Pearl Lake' (Piedmont Gardens 1982)  

Een erg dichte, compacte, 40 cm hoge symmetrische rozet van perfect verdeelde afgeronde bladeren, groen tot donkergroen bovenaan, blauwgrijs onderaan. Licht komvormig met een beetje samentrekken tussen de nerven bij bladeren.
Erg goede groeier.
Lichte tot midden lavendel bloemen in juni aan dicht bij elkaar staande, 90 cm lange bloeistengels. De bloemknoppen zijn opvallende bolvormig.
Lichte Schaduw.

H. 'Pete's Dark Satellite' ( Piet de Rooij NR) H. 'Green Sleeves' zaailing  
H. 'Phoenix' (Ulrich Fischer NR) H. rectifolia hybride. Elegante, puntige, lancetvormige berijpte licht blauwgrijze bladeren. Erg grote lavendelkleurige bloemen in de late zomer.  Voor mij ziet deze eruit als een super hosta, maar om de een of andere reden zie je hem toch maar zelden in collecties
H. 'Pineapple Poll' (E. Smith/BHHS 1988) H. sieboldiana x H. 'Lancifolia' Opgaande pol van smalle, golvende, donkergroene smalle bladeren, fel golvend, goede slakbestendigheid.
Zeer snel uitbreidend.
Lavendel bloemen aan 100 cm lange bloeistengels in augustus.
H. 'Popo' (Russ O'Harra/F. Riehl 1993) onbekend Kleine, 15 cm hoge en 23 cm brede, leuke compacte pol van minuscule, blauwgroene hartvormige bladeren. Komvormig.
In de late lente worden de pollen bekroond met 25 cm lange bloeistengels met gestreepte lavendel tot witte bloemen. Een rijke bloeier.
H. 'Powder Blue' (H. Sugita/P. Ruh 1998) ? Hartvormige tot ronde gehamerde dikke blauwe bladeren, zaailing van Japanse afkomst.
H. 'Purple Boots' (Danny Van Eechaute 2004) H. 'Gig Harbor' x H. 'Riptide' Danny heeft iets met rode bladstelen, en deze is een erg aardig resultaat van zijn inspanningen.  Middelgroot grootte, groene bladeren op donker roodpaarsige stelen. Donkerpaarse bloeistengels en knoppen. Goede groeier, vruchtbaar, geeft de rode bladstelen door.
H. 'Purple Dwarf' ( K. J. W. Hensen 1983) H. nakaiana hybride Compacte, kleine pol, groene bladeren, purperen bloemen, snelle vermeerdering.
Rijk bloeiend.
H. 'Purple Haze' (Jansen 2004) ? Middelgrote, verlengde berijpte blauwe bladeren met paarsige bladstelen, waarvan de kleur doorloopt tot in de nerven, en met een unieke karakteristiek: een paarsige schijn over het bladoppervlak; dikke substantie.  Jammer genoeg verdwijnt de paarsige schijn tamelijk snel.
H. 'Quill' (R. Herold 1996) H. pycnophylla x H. yingeri Dichte, vederachtige pol van rechte, smalle, licht golvende groene bladeren met witte ruggen.
Spinachtige lavendel bloemen aan dunne, draadvormige bloeistengels. Als de laatste bloem verwelkt, verschijnt er een klein nieuw bloeistengeltje uit de top van de oude.
Verdraagt tamelijk wat zon en is een erg krachtige groeier.
H. 'Radio Waves' (G. Johnson 2004) H. 'Shining Tot' zaailing Middelgroen; centrale chartreuse band in de lente; erg golvend; goede substantie. Extreem snelle groeier!.
De echte waarde van deze plant ligt in de aantrekkelijke golving van het blad en de groeisnelheid, waardoor het een goede plant is voor randen of als lage bodembedekker.
H. Red Baron (P. Cross 2001) H. ventricosa 'Aureomarginata' hybride Middelgrote grote,opgaande pol van lancetvormige  groene bladeren met erg gegolfde randen.  Zowel de voet van de bladstelen als de bloeistengels zijn helder rood.  Lavendelkleurige bloemen. 
H. 'Red Dragon' (Ken Livingston NR) (H. 'Elvis Lives' x H. plantaginea) x H. 'Red Neck Heaven' Golvende glanzende lichtgroene bladeren aan sterke, opgaande rode bladstelen, waarbij het rood doorloopt tot aan de bladeren.  Helder rode boeistengels die in augustus purperen bloemen dragen.  Vruchtbaar.
H. 'Red Salamander' (Mildred Seaver NR) H. rupifraga seedling? Glanzend groene bladeren met een golvende rand, rode  bladstelen en bloeistengels.  Was nooit echt gemakkelijk te verkrijgen.
H. 'Red Stepper' (R. Goodwin 1996) H. 'Invincible' hybride Houdt van de zon en de heldere reflecterende bladeren glinsteren als het licht hen bespeelt. Voeg hierbij nog de helderrode bladstelen en en de licht lavendel bloemen laat in het seizoen. Genoemd naar de Red Steppers van Indiana University.
H. 'Roller Coaster Ride' (M. Zilis/R. Solberg 2005) H. 'Ray of Hope' sport Witgerande H. laevigata.
Smalle middelgroene bladeren met een gegolfde witte rand, goede substantie.  Bonte morf van de soort. Kleine lavendel spinvormige bloemen in de late zomer. 
H. 'Ruffed Up' (Monty Carlson NR) ? Sterk onregelmatig gegolfde bladeren, de kleur verandert in de schaduw van groen in gevlekt goud en groen, en in goudgeel in de zon. Goede groei, geweldige substantie, zontolerantie en lange bloeistengels.
H. 'Sahara Nights' (Kent Terpening NR) ? Kleine tot middelgrote blauwe hosta met golvende bladeren met een witte achterkant op bladstelen met een paarse voet.
H. 'Second Wind' (John Kulpa 1991) H. 'Whirlwind' sport Mooi gevormde middelgrote pol van erg donkergroene, glanzende bladeren, afgerond en licht komvormig, zware substantie, leerachtige textuur, de volledig groene sport van H. 'Whirlwind'.
Alhoewel deze plant ontstond uit 'Whirlwind' in weefselkweek, is er weinig gelijkenis.
Lavendel bloemen in juli.
H. 'Semperaurea' (Japan/K. Foerster/P. & J. Ruh 2003)   =sieboldiana 'Semperaurea'.
Historisch gezien een erg belangrijke plant, omdat het de eerste bekende lutescent gouden hosta, en mogelijk de eerste gele ooit.  Hij kwam van Japan naar Duitsland voor H.'Frances Williams' gevonden werd. Het is een gouden sieboldiana type dat nog altijd goed bruikbaar is in de tuin.
Geeft gele zaailingen.
H. 'Setsurei' (Gotemba Nursery, Japan NR) H. hypoleuca x H. pycnophylla Zeldzame Japanse hybride. Toont kenmerken van beide ouders.
Weinig, grote bladeren met witte rug en golvende rand, aanvankelijk gelig groen, later blauwig groen.
Bladstelen bepoederd en met purperen vlekken.
H. 'Sherborne Swift' (E.B. Smith/BHHS 1988)   Vormt een kleine tot middelgrote grootte pol van diepblauwe, hartvormige bladeren.
Een van de minder voorkomende Tardianas.
H. 'Snowstorm' (L. Simpers 1980) H. rectifolia hybride =H. sieboldii 'Snowstorm'.
Groene bladeren bekroond met witte bloemen.
H. 'Something Blue' (L. Simpers/P. Ruh 1991) H. 'Blue Beauty' x H. 'Blue Boy' Vormt een grote tot middelgrote pol van diepblauwe balderen, rond tot hartvormig met een uitstekende substantie. Licht lavendel tot bijna witte bloemen in juli.
H. 'Stingray' () H. kikutii x H. montana Opgaande pol van groene bladeren met een golvende rand.
H. 'Swizzle Sticks' (R. Herold 1996) H. montana 'Aureomarginata' x (H. venusta x H. Maruba Iwa hybride) Een kleine tot middelgrote polvormende plant met satijnachtig glanzende groene bladeren en roodachtige bladstelen.
Zeldzame kweekplant voor rode bladstelen.  
H. 'T.Rex' (D. & J. Ward 1999) H. montana f. macrophylla x 'Big John' Gigantische groene bladeren.   Deze is voor mijn zoontje Arno (nu 5), die gek is op dino's.
H. Tequila Sunrise (G. Johnson 2004) H. 'Spritzer' x H. pycnophylla Een matig dichte pol. Komt schitterend geel op in de lente, verkleurend tot chartreuse naarmate het seizoen vordert.  Rode bladstelen.
H. 'The Razor's Edge' (Kent Terpening NR) H. ‘Hacksaw' x H. ‘Atom Smasher' Opgaande pol, erg goed groeiend.  Lange groene bladeren, tamelijk gegolfd, witte onderzijde. Intens rode bladstelen die erg goed zichtbaar zijn door de opgaande groeiwijze.  Lavendelkleurige bloemen
H. 'Totally Twisted' (Alttara Scheer NR) H. pycnophylla hybride Klein, erg groeikrachtig, zacht bleek berijpte groene pycnophylla hybride met witte onderzijde, rode bladstelen en gegolfde bladrand.  De bladeren hebben de neiging zich naar boven te richten vanuit het middelpunt, wat de pol een unieke vorm geeft en de rode bladstelen goed zichtbaar zijn. De tippen van de bladeren draaien en keren, vaak tot 180 graden gedraaid, zodat de onderzijde van het blad naar boven is gekeerd.
H. 'True Blue' (P. Aden 1978 ) H. 'Chartreuse Wedge' x (H. nigrescens x H. 'Blue Vision') Een middelgrote tot grote plant met een fijne flared vorm; blauwgroen hartvormig blad met goede substantie, opvallende textuur, gehamerd, leerachtig en rugose, houdt de kleur het gehele seizoen.
Ongewone orchideekleurige bloemen met een witte rand. Vruchtbaar. Ziektebestendig.
H. 'Ultramarine' (Mark Zilis/M. Vanous 2003) H. 'Sea Lotus Leaf' x H. kikutii f. leuconota Een dichte pol met een gemiddelde groeisnelheid, 40x100 cm, bladeren 22,5x15 cm, rijk helderblauw, gladde textuur, dikke substantie. De helderblauwe kleur is een erfenis van 'Sea Lotus Leaf', het uiterlijk van de pol, de textuur en de bladvorm heeft hij van H. kikutii f. leuconota.
H. 'Venus Star' (R. Hammond/R. Ford NR) H. venusta hybride Middelgrote plant, komt vroeg op in de lente met grijsgroene bladeren.
De bladeren een flink stuk groter dan deze van H. venusta.
H. 'Wagtail' (E.B. Smith/BHHS 1988) TF 2 X 35 (H. 'Tardiflora x ?) Middelgrote plant met blauwgroene bladeren en lavendel bloemen met ongewone tekening binnenin.
Goede groeier.
H. 'War Party' ( R. Goodwin 2000)   Een erg opvallende blauwe, met een opgaande groeiwijze wat resulteert in een vaasvormige pol die een hoogte van 80 cm kan bereiken. Houdt de blauwe kleur het hele seizoen en is een snelle groeier. De peddelvormige bladeren hebben een geweldige substantie en een matig golvende rand. Voelt zich het best op een beschaduwd plekje. Lavendel bloemen.