Verzorging

van hosta's

Verzorging van hosta's

Als je voor hosta's kiest, heb je geluk: de meeste zijn ijzersterke tuinplanten die bij een goede verzorging niet stuk te krijgen zijn.  Bij een optimale verzorging is het resultaat echt overweldigend mooi.

Om ze die optimale verzorging te geven, helpt het als je een goed inzicht hebt in de groeicyclus en de voornaamste verzorgingseisen van de hosta.

Uiteraard heeft niet elke cultivar dezelfde verzorging nodig.  Ik probeer je een aantal basisregels mee te geven, maar vaak zal je proefondervindelijk moeten vaststellen wat de specifieke eisen zijn voor een welbepaalde plant.

Daarnaast wordt ruim aandacht besteed aan voor het vermeerderen van hosta's.

Een speciale plaats hierbij is gereserveerd voor het verdelen of hybridizeren.  In vind creŽren van nieuwe hosta's via hybridisatie een van de meest boeiende aspecten van deze hobby.

Zo heb je nog een aantal hosta's in de handel die het bijna nooit goed doen, hoe goed je ze ook vertroeteld.  Als tuinplant zijn deze in mijn ogen waardeloos, maar soms zijn ze erg waardevol als zaad- of pollenplant bij hybridisering.  Iedereen die bezig is met het veredelen van hosta's zou erop moeten toezien dat hij geen kneusjes de wijde wereld instuurt.

Als laatst, maar jammer genoeg niet als minst belangrijke item gaat het over ziekten en plagen die je planten kunnen belagen.

Heb je zelf nog tips of advies dat je zou willen delen met je mede-hostaliefhebbers, laat het me weten.  Via deze site kan je deze informatie de wereld insturen