Hosta Mill
Introducties

Hosta Mill Introducties

Jullie inbreng gevraagd

Het beoordelen van zaailingen is een moeilijke zaak...eigen kind, schoon kind, enz...
Daarom had ik graag jullie mening over de zaailingen: welke vind je goed, welke niet, welke zou je zelf wel willen.

Mijn bedoeling is héél uitdrukkelijk niet vissen naar complimentjes.  Geef je ongezouten, eerlijke mening.  Daarmee kan ik verder selecteren.

Inleiding

Het was wel even schrikken dit voorjaar: de zaailingen in de opgroeibak waren tegenover vorig jaar enorm gegroeid.  Hoog tijd om een laatste definitieve selectie door te voeren.

Selecteren

Dat wordt pas een moeilijk karwei.  Als je kweekt op bont of op grootte, is het eenvoudig: alles wat niet bont is of wat niet groot genoeg is, kan weggegooid worden.  Mijn streefdoel was eenkleurig, esthetisch mooi om te zien (mooie bladvorm, polvorm, aansprekende kleuren) en goede kwaliteiten als tuinplant.

In enkele gevallen was de keuze snel gemaakt: een hele hoek H. 'Summer Breeze' nakomelingen had, behalve een goede groeikracht, weinig te bieden.  De buurman was er erg blij mee.  Maar de zaailigen van H. 'Grand Slam', H. Eos, H. 'Marilyn Monroe' of H. 'War Paint', dat is een heel ander verhaal.  Elke zaailing heeft zijn eigen kwaliteiten.  Mochten ze een jaar of tien vroeger zijn ontstaan, dan zou een groot aantal onder hen in het assortiment niet misstaan hebben.  Maar, gelukkig voor de hosta-liefhebber, zijn er de laatste jaren heel wat eenkleurige planten van hoge kwaliteit bijgekomen, met dank aan veredelaars als Don Dean, Kent Terpening, Altarra Scheer, Jeroen Linneman en vele anderen.  Dit heeft heel wat gevolgen voor de Hosta Mill-zaailingen: wat tien jaar geleden een spectaculaire, vernieuwende introductie zou zijn geweest, is nu vaak niet meer geworden dan een mooie, maar wat gewone plant.  Uiteindelijk zal ik blij zijn als er een drietal introducties uitkomen die het waard zijn geregistreerd te worden.

Geduld is een schone zaak - en een zeldzame deugd

Wanneer beoordeel je een plant ?  Wel, zoals ik de voorbije jaren mocht vaststellen, wacht je best tot de planten volwassen zijn.  De meeste hebben de eerste jaren een juveniele vorm: ze zijn dan niet alleen kleiner, maar hebben vaak ook een andere, minder uitgesproken bladvorm. 

Ik wil hier dan ook een lans breken voor het grondig evalueren van planten vooraleer ze al dan niet geregistreerd worden.  De laatste jaren komen planten vaak véél te vroeg op de markt; zelfs de kweker weet dan niet hoe een volwassen plant er uit ziet.  Een goed voorbeeld is onze eigen Hosta 'Mill': twee jaar geleden vond ik (en niet alleen ik) dit een erg mooie zaailing.  Vorig jaar beviel hij me al iets minder.  Misschien dat hij terug beter tot zijn recht komt in een pot, maar als dit niet zo is, zal hij de rest van zijn dagen als ongeregistreerde cultivar mogen slijten.

Welke introducties vind je hier terug ?

Eigenlijk is deze titel al een beetje fout: je vindt hier alle volwassen zaailingen terug uit het Hosta Mill kweekprogramma.  Slechts enkele onder hen zullen het schoppen tot introductie.

Omdat het iets eenvoudiger is te praten over een plant met een naam dan over een nummer, krijgen ze allemaal een werknaam.  Dan weet u ten minste waar ik het over heb.

Links vind je een menu naar de planten, met foto's en wat feiten.