De administratie van een verzameling
Inleiding
Wanneer je eenmaal kennis gemaakt hebt met hosta's en gefascineerd raakt door de enorme verscheidenheid, is de kans groot dat je er elk jaar enkele bijkoopt. Voor je het weet heb je een kleine verzameling.
Het is belangrijk om van al je planten een aantal gegevens bij te houden, zelfs al heb je er nog maar enkele; anders heb je, zoals ik, wanneer de verzameling uitbreidt, te weinig gegevens over de planten die je in het begin hebt aangeschaft . Daarnaast moet je op elk ogenblik de correcte naam voor elke plant kunnen vaststellen; hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals plantenlabels of een tuinplan met van elke plant de exacte locatie.
Plantengegevens beheren en gebruiken
Welke gegevens bewaar je ?
Welke gegevens je bijhoudt, dat bepaal je uiteraard zelf, maar zijn is m.i. enkele basisgegevens die je zeker moet bewaren:
- naam,
- aankoopdatum of -jaar
- plaats waar je hem kocht (of kreeg).
Zelf noteer ik naast deze gegevens ook nog de ONIR-gegevens, de datum waarop een plant verdween uit de verzameling en eventuele opmerkingen (bijvoorbeeld de reden waarom een plant verdween)
Hoe bewaar je de gegevens
Je kan deze gegevens met de hand noteren, maar in dit digitale tijdperk zijn er goede hulpmiddelen, die het leven een stuk makkelijker kunnen maken: een rekenblad (zoals Excel) of een database.
De beste keuze lijkt mij een kleine database, maar toch gebruik ik zelf een rekenblad (Excel). De reden voor deze keuze is zuiver praktisch: vanuit dit rekenblad kan ik labels afdrukken op mijn Brother P-Touch labelprinter: met een geschrift als het mijne is dit een grote zegen. Dat is meteen ook de reden waarom ik de ONIR-gegevens in mijn tabel heb staan: deze komen op het etiket.
Identificatie van de planten
Zoals in de inleiding vermeld, zou je alle planten in je verzameling kunnen identificeren door een plan bij te houden met de exacte locatie van alle hosta's in je tuin. Heel wat mensen willen geen labels in hun tuin, en dan is dit zeker een mogelijkheid. Persoonlijk lijkt me dit toch een enigszins riskante onderneming. Het lijkt me dan ook aangewezen om ook in dit geval met (onzichtbare) labels te werken.
Zelf werk ik met een dubbel labelsysteem
Label 1 - Onzichtbaar
Bij aanschaf is bijna elke plant voorzien van een label van de verkoper; is dit er niet, maak er dan zelf een. Deze labels zijn niet geschikt voor permanent gebruik: ze worden brokkelig, het opschrift vervaagt en verdwijnt en de labels kunnen meestal niet goed genoeg vastgezet worden. Ik maak er een gewoonte van om dit etiket op een vaste plaats te begraven bij het inplanten: onder de grond blijft het jarenlang goed en wordt het niet per ongeluk verwijderd. Op deze manier heb je steeds een laatste redmiddel als je de naam van een plant kwijt bent. Bij mij zitten deze labels ofwel gewoon in de pot, onzichtbaar, of links vooraan de wortelkluit bij planten in de vollegrond.
Label 2 - Zichtbaar
Als je een zichtbaar label gebruikt, mag dit uiteraard niet de gebreken hebben van label 1; het moet echt jarenlang meegaan zonder noemenswaardige slijtage en het moet goed vastgezet kunnen worden.
Over kleuren en smaken discussiėren is zinloos, dus welk type je kiest hangt volledig van jou af. Toch stel ik me soms vragen bij artistieke creaties zoals beschilderde keien of etiketten die je nauwelijks kan vastzetten.
Na jaren zelf metalen labels te hebben gemaakt, ben ik overgeschakeld op aangekochte labels. Deze zijn zowel geschikt voor potten als voor vollegrond. Wil je ze wat minder laten opvallen ? Duw ze wat dieper in pot of grond; dan zitten ze meteen ook goed vast.