Hosta's

verzamelen

Hosta's verzamelen

Inleiding

Een plantengeslacht met verschillende duizenden cultivars, de meeste mooi en gemakkelijk te verzorgen, is een geslacht dat gewoonweg vraagt om te verzamelen.

Steeds meer en meer mensen, overal ter wereld in de meer gematigde klimaatzones raken in de ban van de Hosta.

In dit onderwerp geef ik je een aantal bedenkingen mee over hosta's verzamelen.  Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Waarmee moet je best houden.

Je kan ze nooit allemaal hebben

Met duizenden geregistreerde en niet-geregistreerde cultivars, waar er elk jaar enkele honderden bijkomen, is het onmogelijk om alle hosta's in één verzameling samen te brengen.

Als je tijd, geld en ruimte genoeg hebt, kan je proberen zoveel mogelijk hosta's te verzamelen.  Zelf ontbreekt het me aan alle drie, maar het lijkt me wel een ontzettend leuke bezigheid.

De factor tijd

Hosta's goed verzorgen is eenvoudig, maar vraagt toch heel wat tijd.

Ik raad je aan om je verzameling niet te snel te groot te laten worden.  Doe je het wel, dan komt er een ogenblik dat je een deel of het geheel van je verzameling een tijdje gaat verwaarlozen, de planten gaan het minder goed doen, en je krijgt steeds minder zin om je met je hosta's bezig te houden.

Het is veel beter om een beperkte verzameling de beste zorgen te geven.

De factor ruimte.

Hosta's groeien, en als je ze goed verzorgt, gaat dit erg snel.  Je moet dan ook van bij het begin rekening houden met de afmetingen van de plant in volwassen toestand, niet als pas gekocht potplantje.  In een stadstuintje kan je ook extra grote hosta's verzamelen, maar met een stuk of 4 planten zal je "verzameling" alle beschikbare ruimte innemen.  Meer en meer liefhebbers specialiseren zich dan ook in kleine en minihosta's.

De factor geld

Hosta's zijn - over het algemeen - de laatste jaren veel democratischer geprijsd dan vroeger.  Toch blijven er nog vele cultivars over met een behoorlijk prijskaartje.

Als het gaat om nieuwe introducties uit weefselkweek, kan je er donder op zeggen dat deze de komende jaren een spectaculaire prijsdaling zullen doormaken.  Misschien is het dan een goed idee om de aankoop nog even uit te stellen.

Andere hosta's zijn en blijven exclusief.  Er zijn ook verzamelaars die zich op dergelijke hosta's toeleggen.  Wil je dit ook doen, dan zal je het aantal hosta's dat je koopt moeten aanpassen aan je budget, of als je tot de gelukkigen behoort pas je jouw budget aan volgens het aantal hosta's dat je wil kopen.

Wat wil je nog doen, behalve verzamelen ?

Hosta's integreren in je tuin

Als je, zoals ik, je hosta's wil uitplanten en integreren in je tuinontwerp, is het verstandig om hiermee vanaf het begin rekening te houden, wat ik jammer genoeg niet gedaan heb.

Ik houd van een rustige, schaduwrijke tuin, zonder schreeuwerige kleuren.  Toch kocht ik de eerste jaren hosta's in alle kleuren en maten, gewoon alles wat ik mooi vond, en van elke cultivar ééntje.  Het afgelopen jaar heb ik een eerste poging gedaan om dit allegaartje een plaatsje te geven in de tuin, en het resultaat beviel mijn absoluut niet.

Zo kwam ik op het idee om me te gaan toeleggen op éénkleurige planten.  Deze zullen in de tuin uitgeplant worden.  Het bonte allegaartje gaat evenwel niet de deur uit; een enkele superbe plant zal hier en daar nog uitgeplant worden, de andere komen bij elkaar als verzameling.

Zelf nieuwe hosta's kweken

Als je zelf hosta's wil gaan hybridiseren, moet je vooraf voor jezelf uitmaken wat je wil gaan kweken: groot, medium, mini, bont, eenkleurig, met rode stelen (met rode bladeren ?), .....

Op basis van je wensen dien je het nodige basismateriaal aan te schaffen.  Zoek eerst op het internet welke planten de specialisten gebruiken, welke planten echt al "uitgemolken" zijn, want het heeft niet echt zin om de honderdste H. "Neat Splash"-nakomeling of H. sieboldiana 'Elegans' lookalike te gaan kweken.

Als je voor bont gaat, dan kan je verwachten dat het basismateriaal waarvan je vertrekt je een aardige duit zal gaan kosten.

Ikzelf ben het afgelopen jaar tot de conclusie gekomen dat er in de eenkleurige hosta's nog toekomstmuziek zit.  Waar ik naar toe wil ?  Dat is me nog niet helemaal duidelijk - en zelfs als het al wel duidelijk was zou ik het hier en nu nog niet vertellen.

Niet onbelangrijk: de resultaten van je zaaiexperimenten vragen ook de nodige plaats in je tuin, zeker als je er van uit gaat dat een plant toch een aantal jaartjes oud moet zijn voor je hem correct kan beoordelen.  Voorzie de nodige ruimte en selecteer van bij het begin zo streng mogelijk: al wat niet aan je eisen voldoet, moet er onherroepelijk uit.

Een voorbeeld: je wil planten kweken met een witte achterzijde van het blad.  Dit is een kenmerk dat zich al vrij vroeg manifesteert.  Alles wat niet wit genoeg is, weg ermee, de composthoop op.

Wees creatief

Een verzameling met een eigen karakter of thema, uniek in zijn samenstelling, heeft meer uitstraling dan een doorsnee verzameling.  Maak voor jezelf uit - liefst zo vlug mogelijk - waar jij met jou verzameling naar toe wil, vind een originele invalshoek.  Door de jaren heen kom je zo tot een eigenzinnige verzameling met een exclusief karakter.

Volg geen trends, want dan heb je na een paar jaar weer net dezelfde verzameling als de buurman.  Volg je eigen keuzes, zelfs al lijken die voor anderen op dit ogenblik niet de meest aantrekkelijke.

Na een paar jaar zal je beloond worden voor je moeite.